Tips hoe je met pesten om kunt gaan

Pesten gebeurt veel te vaak! Bijvoorbeeld: op school, op het sportveld, thuis of bijvoorbeeld in je straat. Natuurlijk kunnen we daar samen wat aan doen! Als iedereen een beetje meehelpt, dan maken we samen een groot verschil.

Kom voor jezelf op! 
Als je wordt gepest kan dat je veranderen: je wordt onzeker, voelt je alleen. Daar is het pesters vaak juist om te doen; zij pesten en jij verandert daardoor. Zo kunnen zij heel gemakkelijk doorgaan met pesten.
Dus probeer het de pesters zo moeilijk mogelijk te maken. Hoe? Kom voor jezelf op! Zeg dat het geen zin heeft om jou te pesten, want dat verandert echt niet hoe je eruit ziet of wie je bent. Zoek iemand anders
op die je kan helpen. Als je samen met anderen bent, geeft dat de pester minder macht.

Schrijf op wat je tegen de pester wilt zeggen
Als je even niet meer weet wat of hoe je iets moet zeggen, dan geeft dat niks. Vaak schiet je vlak erna iets te binnen wat je graag terug had willen zeggen. Dan je denk je bij jezelf: “Waarom heb ik dit net niet gezegd?” Schrijf het op en draag dat papiertje bij je. Zo maak je een lijstje met allemaal dingen die je kunt zeggen als er weer gepest wordt. Dan ben je als het ware ‘gewapend met woorden’.

Vertel het altijd aan je juf of meester
Vertel altijd je juf of meester dat je wordt gepest. Hij of zij zal proberen om dit op te lossen.
Bijvoorbeeld door te praten met de pester, of zelfs met de hele klas. Mocht dit niet helpen en gaat het pesten gewoon door, zeg dit dan steeds weer tegen de juf of meester! Hij/zij kan soms niet zien of merken dat het pesten nog doorgaat. Dus vertel het iedere keer!

Vertel het ook altijd aan je ouders 
Vraag ook altijd je ouders of zij je kunnen helpen. Misschien dat je ouders vroeger ook zoiets hebben meegemaakt. En hebben ze daardoor goede tips voor je… Ook kunnen ze je troosten als het even tegenzit. Even je verhaal kwijt kunnen, kan al een verschil maken.

Schrijf je verhaal op in een dagboek 
Als er even niemand is om je verhaal aan te vertellen, dan kun je ook alles van je af schrijven. Houd een dagboek bij. Beschrijf elke keer wat er gebeurd is, hoe jij reageerde op het pesten, hoe andere klasgenoten reageerden, hoe je je voelde toen er gepest werd, enz. Zo’n dagboek is ook handig als je met je ouders of leerkracht wilt praten, maar de woorden willen niet komen. Geef hen dan het dagboek of een deel ervan. Vergeet niet om ook de leuke dingen op te schrijven. Gebruik bijvoorbeeld 2 kleuren. Dan kun je in 1 keer zien of het uiteindelijk een heel vervelende dag is geweest, of dat er ook een paar leuke momenten waren. Misschien was het zelfs best goed gegaan die dag! Als je deze dingen ook opschrijft, vergeet je in ieder geval niet dat het leven nog steeds leuk kan zijn.